Djurefterlysning

Hittat en bortsprungen hund?

2016-03-14 23:45 #0 av: Aaangelica

Har du hittat en hund och vill ta reda på vem som äger den? Här får du hjälp att identifiera hunden och hitta ägarens namn och kontaktuppgifter.

Hittat en bortsprungen hund?

Har du hittat en hund och vill ta reda på vem som äger den? Här får du hjälp att identifiera hunden och hitta ägarens namn och kontaktuppgifter.
Första steget är att ta reda på hundens id-nummer. Nästa steg är att söka efter ägaren i DjurID.se, Svenska Kennelklubbens ägarregister.

Steg 1: Ta reda på hundens id-nummer

• Titta i hundens vänstra öra – ser du en tatuering?
Tatueringen är hundens id-nummer. "Numret" kan bestå av både siffror och bokstäver. Har du hittat id-numret, gå direkt till steg 2 nedan. Om du vill, läs mer om tatueringar under rubriken "Id-märkning av hund" som du hittar i menyn till vänster.

Är tatueringen svår att tyda?
• Prova att fukta örat lite eller klippa bort lite hår, då kan märkningen framträda tydligare. Är det en liten hund kan du även prova att lysa genom örat från baksidan med en lampa. Då kan det vara lättare att se märkningen. Det kan vara svårt att hantera en okänd hund, och i vissa fall kan det vara bra att höra av sig till en veterinär för att få hjälp att tyda tatueringen.

Om du inte ser alla tecken?
• Skriv ned de tecken du ser, även om det bara är ett par – du kan ersätta de tecken du inte kan tyda med till exempel en * (så kallat wildcard) när du sedan söker i ägarregistren. Du kan också kontakta oss på Svenska Kennelklubben direkt för hjälp om du vill.

Finns det ingen tatuering?
• Om du inte kan se någon tatuering i hundens öra är hunden förmodligen id-märkt med ett mikrochip i stället. Ett chip sitter under huden, normalt mellan skulderbladen. Mikrochipmärkningen syns inte utanpå djuret och för att läsa id-numret behövs en speciell chipavläsare. Vänd dig till exempel till polis, veterinär eller djurhem för att få hjälp med avläsningen.

När du har fått reda på chipnumret så kan du söka i DjurID.se – SKKs ägarregister. Är du hos polisen kan de söka direkt i DjurID.se online och ge dig kontaktuppgifter till ägaren. Kontakta därefter ägaren.

Omärkta hundar
• Finns ingen märkning bör du kontakta polisen, anmäla hunden som upphittad och höra om de har en efterlysning som motsvarar det upphittade djuret.

Steg 2: Sök i SKKs ägarregister

• När du har fått fram hundens id-nummer kan du söka efter ägaren. I DjurID.se, Svenska Kennelklubbens stora ägarregister, finns över 600 000 hundar registrerade med uppgifter om djurets namn, kön, färg, födelsedatum och ras. Du hittar också ägarens namn, adress och telefonnummer (om ägaren har godkänt att publicera sina uppgifter).

Du kan själv söka i registret, se länk i huvudmenyn Onlinetjänster eller längst ner på denna sida.

Steg 3: Sök i internationella register

• Finns inte det sökta id-numret i DjuriD.se kan du – under förutsättning att det är en chipmärkt hund – söka vidare i de internationella ägarregistren Europetnet. Du kan även kontakta Jordbruksverkets hundregister för att höra om märkningen finns registrerad där.

Om id-numret inte finns i SKKs ägarregister?
• Att id-märkningen inte finns med i registret kan bero på olika saker. Hundens ägare kan ha valt att inte skicka in blanketten för ägarregistrering, eller helt enkelt glömt att skicka in den. Är det en ung hund som nyligen blivit märkt kan det vara så att SKK inte hunnit handlägga ansökan om ägarregistrering än. Det kan också röra sig om en hund som hör hemma i ett annat land och som därför inte finns ägarregistrerad i Sverige. Kontrollera därför om hunden finns i Europetnet. Du kan även kontrollera om hunden finns med i Jordbruksverkets register.

Hittar du inte ägaruppgifterna med en gång ska du vända dig till polisen och höra efter om ägaren har anmält hunden som försvunnen och samtidigt själv anmäla hunden som upphittad. Kan du inte själv ta hand om hunden har polisen skyldighet att ta hand om hunden till dess att ägaren återfunnits.

• Efterlys hundens ägare
Hittar du inte hundens ägare med hjälp av id-märkningen kan du även söka på de webbplatser för saknade djur som finns på internet.
DjurID.se på Facebook.

Sätt gärna upp lappar i området där du hittade hunden. Vi har tagit fram en liten affisch som du kan använda för det. Du kan lägga in ett foto på hunden på affischen.

www.skk.se

Anmäl
2016-03-14 23:47 #1 av: Aaangelica

Affisch - Upphittad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.