Djurefterlysning

Hittat en hemlös katt?

2016-03-14 16:00 #0 av: Aaangelica

Har du hittat en hemlös katt? Osäker på om den tillhör någon?

Här följer konkreta tips och råd att följa om man har hittat en katt.

•Har katten redan en ägare?

Är katten tillgiven och gosig? Om du kommer nära katten så har du möjlighet att se om den har en tatuering i örat eller bär halsband. Finns där ett nummer ska du söka efter eventuell ägare på Svenska kennelklubbens hemsida http://kennet.skk.se/agarreg/
eller ring på 08- 795 30 00.
Observera att veterinärer idag ofta väljer att sätta ett chip i katten så även om katten inte är tatuerad så kan den tillhöra någon. Veterinärer kontrollerar gratis om katten är ”chippad”. Är katten ren och välmående så har den förmodligen redan ett hem. Hemlösa katter är oftast smutsiga och smala.

•Kattungar

Hittar du kattungar är läget mycket akut. Var noga med att säkerställa att mamman verkligen inte finns där. Ibland kan hon vara borta i flera timmar och hon är förmodligen rädd för dig. Stå långt ifrån kattungarna och spana om du kan se om mamman kommer tillbaka. I nödfall tar du in katterna och matar dem med nappflaska med modersmjölkersättning som finns på apoteket samt i djuraffär. Tänk på att små kattungar lätt blir uttorkade snabbt! Små katter sköter inte själva sin matsmältning, du måste hjälpa dem med detta.

Hittar du en katt så ska du göra följande:

• Undersök kattens hälsotillstånd.
Hur ser ögon, päls, tänder och öron ut?
•Kontrollera om den har halsband eller är tatuerad i örat.
•Se till att katten får mat och skydd mot väder och vind tills att situationen är löst. Det är oerhört viktigt att fortsätta med matningen och inte upphöra då katten kan svälta ihjäl.
Har katten ingen ägare så bli inte förvånad. Det är tyvärr mycket vanligt att folk slänger ut sina katter. Det är även vanligt att tama katter som inte är kastrerade förökar sig i det vilda och på så sätt föds det varje år hundratals oönskade katter. En tam katt klarar sig inte själv i det vilda utan går en mycket plågsam död till mötes.

Det du gör nu när du har en hemlös katt är:

•Har du möjlighet så ta in katten tillfälligt. Den behöver bara ett rum. Gör i ordning ett rum med låda och mat/vatten där den kan få en fristad tills ett permanent hem eller jourhem finns att tillgå. Ha dörren stängd och glöm inte att även fönster ska vara stängda. En katt kan göra sig väldigt liten och försvinna ut genom minsta glipa.
Kan du omöjligt ta in katten så ring släkt, vänner, bekanta och arbetskamrater och fråga om någon tillfälligt kan hjälpa till. Ibland är folk mer villiga att hjälpa när de vet att det är tillfälligt.
Ta en bild på katten och skriv ihop en text där du efterlyser ägare men även ett hem till katten. Sätt upp lappen i din lokala mataffär och på andra lämpliga ställen.
Ett mycket effektivt sätt att på egen hand hitta hem åt en hemlös katt är att ”annonsera” den på Facebook och Blocket med bild och text.
Ring polisen 114 14 och berätta om du funnit en katt. Polisen har en skyldighet att ta in ett visst antal katter och har avtal med Djurambulansen. Djurambulansen omplacerar katter, hämtar katter! Det får betalt för detta av polisen, men då måste det gå genom polisen. Annars kan Djurambulansen som är ett företag, inte agera.
I detta läge ska du även ha börjat kontakta katthjälpsorganisationer för att eventuellt få hjälp när inget annat fungerar.

Det finns många oseriösa och olämpliga hem. På Kattjourens hemsida kan du skriva ut kontrakt som du visar för personen/familjen. Be dem skriva på samt berätta om faror i hemmet. Faror i hemmet kan vara att inte ha balkongdörren och fönster öppna, inte ha farliga föremål eller giftiga växter framme etc. Det är även viktigt att du berättar att
katten måste vaccineras, kastreras, öronmärkas samt försäkras.

Katthjalpen.nu

Anmäl
2017-04-15 21:25 #1 av: eskils

#0 Länken till Svenska Kennelklubben fungerar inte. De har bytt namn till DjurID. Fungerande länk: DjurID

Katterna (även huskatter) kan också vara registrerade hos Sverak, länk: Sverak


Anmäl
2017-04-17 12:18 #2 av: eskils

Anmäl till http://www.vilse.nu/ att du har hittat en katt. Det är den största efterlysningssajten, så det finns chans att kattens ägare letar där. Där finns också fler bra tips på vad man kan göra. Tummen upp


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.